Sebaobrana človeka

20.04.2012 20:05

ktorý je čistý

alebo

SPÔSOBY, AKO ODMIETAŤ DROGY

 

V USA sa stala bestsellerom kniha - "Kedykoľvek hovorím nie, cítim sa previnile." - Kniha sa týka hlavne toho, ako odmietať bez pocitov viny. Schopnosť vedieť odmietnuť sa hodí v mnohých situáciách. Je užitočná i_k_tomu, aby si človek (JA) udržal abstinenciu, čiže zostal čistý..!

 

  • rozpoznanie rizikových situácií

...to súvisí so zdánlivo nevýznamnými rozhodnutiami, ktoré sa delia na špatné (navštíviť dáky podnik, kde sú drogy) a dobré (naopak, ísť namiesto toho spať, aby som ráno nebol v mrákotách, ale bol svieži). Dôležité je už TO, že rozpoznáte dáku situáciu ako rizikovú. Môžete sa jej vyhnúť/obísť ju, alebo pokiaľ to nejde, môžete sa na zvládnutie nebezpečnej situácie lepšie pripraviť!

  • vyhnutie sa rizikovej situácii

...je to prosté -> Keby Vám niekto ponúkal drogy, rizikovej situácii sa vyhnete. Súvisí to so zdravým životným štýlom, aktivitami, ktoré sú nezlučiteľné s drogami a vyhýbaním sa nevhodnej spoločnosti. Vyhnete sa tak i nepríjemnej túžbe po droge!

  • rýchle odmietnutie

...rýchle spôsoby odmietnutia sú založené na tom, že s ľuďmi, ktorí Vás ohrozujú, nemá význam sa vôbec zaplietať/kontaktovať! Nebezpečnú situáciu proste rýchle ukončíte. Je to vhodné hlavne tam, kde Vám na ponúkajúcom príliš nezáleží. Sem patrí odmietnutie gestom, teda hlavou alebo rukou. Jednoducho povedať "NIE!" prípadne zdvorilejšie "nechcem!".

K základným právam človeka patrí aj určité veci odmietnuť_a_nevysvetľovať.

  • zdvorilé odmietnutie

...zdvorilé spôsoby odmietnutia sú vhodné hlavne u ľudí, na ktorých Vám záleží a s ktorými chcete udržovať dobré vzťahy t.j. odmientunie s vysvetlením (keď chcete povedať, že odmietate drogu i rizikové miesta, ale nie JEHO osobu); ponúknutie lepšej možnosti (ponúknete dáku lepšiu/inú možnosť ako napr. namiesto alkoholu -> kávu, čaj; namiesto rockového klubu -> výstavu, kino či ísť do prírody; a podobne); prevedenie rozhovoru inam/zmena témy (krátko odmietnete a začnete sa baviť o niečom, čo by človeka, s ktorým sa bavíte, mohlo zaujímať/zaujať); odmietnutie s odložením (používa sa pomerne často -> "Dnes to nejde, som tu autom." Tento spôsob je veľmi zaužívaný, ale z odborného hľadiska sa NEODPORÚČA! je lepšie použiť rýchle odmietnutie).

  • dôrazné odmietnutie

...používa sa tam, kde nie je možné odísť a o spoluprácu (s ponúkajúcim) nemáte záujem t.j. odmietnutie protiútokom (namiesto ospravedlňovania sa a vysvetľovaniu, povedzte druhému, čo sa Vám na jeho chovaní nepáči, prípadne mu "uštedrite" nejakú tu dobrú radu -> "Nie, urobíš dobre, keď sa budeš starať o seba!" alebo "Nechcem, pozri sa na seba, ako vyzeráš!"); tzv. pokazená gramofónová platňa (a teda dookola opakovať  jedno a to isté, pričom ani nemusíte počúvať, čo Vám druhý hovorí); odmietnutie navždy (používa sa hlavne vtedy, ak chcete predísť tomu, aby Vám dotyčný ponúkal drogy či alkohol v budúcnosti. Je to veľmi účinné pri ľuďoch, s ktorými prichádzate často do styku ako susedia, príbuzní, spolužiaci a podobne. Ide o jeden z NAJlepších spôsobov odmietnutia -> "Nechcem, neberiem, úplne som s tým skončil." alebo "Nechcem, čo som s tým prestal, je mi lepšie." či "Ja už neberiem - nepijem!").

  • odmietnutie ako pomoc

...takýmto odmietnutím chráni človek vlastné zdravie i zdravie ponúkajúceho. Nebudete ho ale rozhodne používať tam, kde to nemá význam! V takom prípade je lepšie použiť niektorý z rýchlych spôsobov odmietnutia a odísť!!!

 

Pokiaľ by Ste museli hovoriť s ľuďmi, ktorí sú pod vplyvom drog, buďte opatrní! Hlavne pervitín, kokaín, ale tiež alkohol, marihuana a halucinogény, zvyšujú riziko nezmyselného jednania a agresivitu. Intoxikovaným ľuďom sa vyhýbajte, keby to nešlo, hovorte radšej tichšie a kľudným hlasom. Tón hlasu, výraz tváre, dostatočná vzdialenosť a kľudné gestá bývajú dôležitejšie než to, čo_hovoríte!!!

 

...záverom - ak máte záujem o celú publikáciu - kliknite na podčiarknuté!

 

 

Zdroj: Jak přestat brát (drogy) - Svépomocná příručka

MUDr. Karel Nešpor, Mgr. Marie Müllerová

Späť