Sebadôvera III.

01.11.2012 22:27

alebo

sebavedomie, sebaistota, istota

tiež: samodôvera, sebavedomosť

Sebadôvera

  • je dôvera v seba samého, vo vlastné schopnosti a sily
  • je presvedčenie o sebe, vlastné sebahodnotenie, ktoré sme nadobudli v_priebehu výchovy a vnímaním spätnej väzby z okolia

(Nízke i nadmerné sebavedomie sú v psychológii časté u neuróz a depresií.)

Hlavne nízka sebadôvera je častým problémom, ktorý v rôznych životných situáciách predstavuje obrovskú prekážku na ceste vpred. Bráni človeku nadväzovať i udržiavať uspokojivé vzťahy s druhými i sebou samým.
 

Tri kroky,

ktoré musíte ovládať

Naučte sa pochváliť sa

  • každý večer si napíšte niekoľko vecí, ktoré ste urobili v daný deň dobre; napríklad: ak ste niečo zvládli v práci, usmiali sa na predavačku, pomohli priateľovi... Pripomínajte si situácie, v ktorých počas dňa uspejete, precíťte ich znovu a aspoň trikrát za deň si ich opakujte. Buďte konkrétni, nesnažte sa zovšeobecňovať. Tento zoznam si čítajte a_naučte sa svoje drobné úspechy nebrať ako samozrejmosť, ale uvedomujte si, že v_priebehu dňa robíte množstvo vecí a činností, na ktoré môžete byť právom pyšní..!

Učte sa čeliť kritike

  • ruka v ruke s nízkym sebavedomím kráča aj znížená schopnosť vyrovnať sa s negatívnou spätnou väzbou od iných. Predtým, ako sa po kritike začnete ospravedlňovať, vyhovárať, či útočiť, doprajte si okamih pokoja a nadýchnite sa. V pokoji preberte to, čo ste práve počuli. Odselektujte z_toho emócie a pouvažujte, čo z toho, čo kritik povedal, je pravda. Ak si uvedomíte chybu, namiesto sebapodceňovania a sebaponižovania si povedzte: „Áno, urobil/-a som chybu, som len človek, nabudúce to skúsim lepšie a dám si väčší pozor“.

Naučte sa brať seba takých, aký ste..!

  • každý má nejaké svoje silné stránky osobnosti, no i svoje rezervy. Je to úplne prirodzené! Dôležité je poznať ich, aby sme vedeli, na ktorých veciach máme popracovať a rozvíjať ich, a na ktoré môžeme byť právom hrdí a vážiť si seba samých. Sebapoznanie nám otvára cestu k zdravému sebavedomiu. Buďte samými sebou a príjmite za normálne svoje plusy i mínusy. Každý človek v niečom vyniká a je jedinečný..!

 

Záverom:

Sebadôvera je citový pohľad na samého seba – mozaika, poskladaná z_obrázkov nášho každodenného života.

Vážte si svoje telo bez ohľadu na jeho tvar, veľkosť, alebo farbu. Buďte si vedomí toho, že niektoré veci v živote nezmeníte a preto

sa ich naučte príjmať

také, aké sú a tešiť sa z nich. Akákoľvek zmena vždy potrebuje čas. Vždy! tu bude niečo, čo je treba zlepšiť, na čom treba zapracovať...

Nech je to tak, či onak. Je veľa rád... Niekto si zlepší ponímanie samého seba, ak sa pekne oblečie, či zmení účes. Iný zasa prekoná strach a rozpráva na verejnosti alebo osloví človeka, pred ktorým má veľký rešpekt. Ďalšiemu stačí zapracovať na svojich svaloch, proste - Koľko ľudí, toľko chutí. Jedno je však isté. Vždy je to o rozvoji vlastnej osobnosti, o práci na sebe – na svojom myslení a postoji.

 

Sústreďte sa na to dobré vo vašom živote

a vytvorte mozaiku nového človeka.

 

 

Zdroj: iNET

Späť