Rodičovstvo a...

15.05.2014 01:11

...drogová závislosť

  • Ako by som sa mohla emocionálne vyrovnať zo skutočnosťou, že mám dospelého syna, závislého na drogách. Ak užíva drogy, tak neviem ako by som zabránila tomu aby som na to nemusela stále myslieť. Mám z toho všetkého zúfale pocity. Je možné sa zaoberať s týmto problémom zo spirituálneho hľadiska? Ako by som sa mohla oslobodiť od beznádejnej nemohúcnosti, ktorú neustále cítim?

Bernadeta, 61 ročná

 

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že sa jedná o problém osobných vzťahov medzi rodičom a dieťaťom. Avšak vaša otázka je nasmerovaná k špecifickému problému, čo je vlastne vina, zúfalosť a bezmocnosť pomôcť svojmu synovi. V spirituálnom význame toto voláme situáciou prívesku. Privlastňujete si problémy svojho syna, ktorý je vlastne celkom samostatný človek. Táto situácia znižuje hranicu, ktorá je medzi vami a vaším synom na minimálnu hodnotu. Toto zapríčiňuje vašu posadnutosť zo synovým chaotickým životom, pri čom adoptujete jeho bolesť na seba. Tu si musíme ujasniť, že ja nemám v úmysle kritizovať vašu materinskú lásku. Nasledujúce kroky vám napomôžu zbavenia sa tohoto príveskového pocitu:

  1. Uvedomte si, že takýto prívesok nie je pozitívny a že nepomáha nikomu;
  2. Rozpoznajte, že váš prívesok vám v skutočnosti škodí. Bez ohľadu na to ako blízko je vám život vášho syna, ale váš osobný život by vám mal byť bližší. Obetovanie väčšej časti svojho života na (u-) trpenie je veľmi deštruktívne. Musíte sa naučiť vážiť svoj život na toľko, aby ste chceli dosiahnuť uspokojivý život aj pre seba. Z tohto hľadiska budete schopná viac pomáhať tým, čo to v skutočnosti potrebujú;
  3. Vylúčte falošnú nádej, neskutočné želania a všetky doterajšie riešenia. Tie aj tak nefungovali a boli taktiež vašim synom odmietnuté. Ak vám povedal “ Nie “, tak sa k tomu postavte ako triezvy a dospelý človeka a uvedomte si že “ Nie “ znamená v skutočnosti “ Nie “!
  4. Vyliečte si svoje zranenia. Narkoman sa nestará o nikoho iného, iba sám o seba a nerobí im vôbec problémy ubližovať, odstrkávať, podvádzať, byť tajnostkársky a ničiť dôveru ľudí okolo seba. Proste takto funguje táto jeho choroba a všetky tieto negatívne atribúty vás veľmi zranili. Nedovoľte aby vaša rodičovská vina z vás urobila boxovací mech či handru na topánky;
  5. Zaplňte svoj primárny vzťah. Neviem či ste vydatá, lebo nič ste o tom nespomenula. Ale ak áno, tak poopravujte k svojmu manželovi všetky narušené mosty. Táto vaša situácia nie je cesta iba pre jednu osobu a taktiež si uvedomte, že vzťah k synovi nie je váš primárny vzťah. Dokonca, ak je on všetko to čo máte, aj tak nie je vaším primárnym vzťahom, lebo neprejavuje o vás žiadny záujem. Nájdite si niekoho, komu môžete dôvero- vať a kto by vás mal rád, čo sa nedá vôbec povedať o vašom synovi;
  6. Vytýčte si dáky životný cieľ, pretože doteraz bola iba ilúzia vaším cieľom. Táto ilúzia je založená na klamnej domnienke, že vám postačí iba nájsť ten správny kľúč a to vám umožní vyriešiť život vášho syna. Uvedomte si, že žiadny rodič nie je schopný vyriešiť život svojho dospelého dieťaťa. To však neznamená, že ste zlyhala, pretože nie je nemožné zlyhať na tom, čo bolo zo začiatku nemožné uskutočniť..! Vaše vedomie sa nachádza vo vzduchoprázdne a vy potrebujete nejaký účelný životný cieľ, aby mohol vyplniť tie miesta, ktoré sú súčasne obývané sklamaním a vinou.

Ak budete seriózne nasledovať tieto kroky, tak urobíte veľký pokrok k rekonštrukcii svojho života a vyslobodíte sa z deštruktívnych tendencií zapríčinených spolužitím s narkomanom. Nikdy nie je neskoro na to, aby ste sa našla - sama seba!

 

Zdroj: inet

Späť