HANS CH. ANDERSEN

02.04.2011 23:43

...od detstva bol zasnívaným rojkom, pri potulkách mestom mával často prižmúrené oči. Hans Christian Andersen sa narodil 02.04. 1805 v Odense, Dánsko. Bol prozaik, dramatik, básnik a rozprávkar. Jeho rozprávky spočiatku vychádzali z ľudovej tradície (Princezná na hrášku), neskôr pôvodné (Snehová kráľovná, Škaredé káčatko). 01.12. 1835 publikoval svoju prvú knihu rozprávok - dovedna ich napísal viac ako 156! Andersen bol najväčším rozprávkarom všetkých čias. Najdôležitejšie udalosti zo svojho života zachytil v knihe 

Rozprávka môjho života.

Je to kniha, ktorá má viac ako 500 strán. Pre napísanie rozprávky Slávik ho inšpirovala jeho beznádejná láska k slávnej švédskej opernej speváčke (...nikdy sa však neoženil).

Jeho rozprávky čítajú mladí i starí, deti i dospelí. Ich pôvab spočíva v_neobyčajnom rozprávačskom umení autora, ktorý dokázal vylúdiť cit a krásu v dotyku s obyčajnými vecami. Deň narodenín H.Ch. Andersena je sviatkom detskej knihy (od roku 1967). Bol aj cestovateľom, precestoval veľký kus sveta, v roku 1841 navštívil aj Bratislavu - socha od T. Bártfaya. V Kodani sa pokúšal uplatniť aj ako spevák i divadelný autor. 

Na jeho počesť je v Kodani socha morskej víly, no najkrajším dôkazom lásky, akú voči Andersenovi cítili rodáci, bol nezabudnuteľný 06. december 1867 - "najkrajší sviatok môjho života" - kedy ho mestská rada rodného mesta Odense zvolila za čestného občana.

...zomrel 04.08. 1875. V deň pohrebu vyhlásili v Dánsku národný smútok.

 

  • najznámejšie rozprávky sú: Malá morská víla, Statočný cínový vojačik, Cisárove nové šaty, Červené topánky, Snehová kráľovná, Sedmokráska, Dievčatko so zápalkami, Veľký morský had, Škaredé káčatko, Princezná na hrášku, Divé labute, Palculienka a iné;
  • jeho básne a poviedky boli preložené do viac ako 150 jazykov!
  • mal mimoriadne láskavý vzťah k ľuďom, najmä k deťom, ktorým rád rozprával svoje rozprávky;
  • "Každý ľudský život je rozprávka písaná rukou Boha"

 

 

 

 

 

Zdroj: sk.wikipedia.org

Späť

P.S.: ...jeho matka prepadla alkoholu, nevlastná sestra bola prostitútka