Antabus

15.11.2014 23:22

alebo tiež

Disulfiram

(medzinárodný nechránený názov dľa WHO)

je liek, ktorý je používaný v psychiatrickej liečbe alkoholizmu. Bol objavený v_roku 1920, a pri testoch boli zistené príznaky v spojení s alkoholom v_roku_1948 výskumníkmi dánskej farmaceutickej firmy Medicinalco.

Liek neovplyvňuje potrebu sa napiť (teda neznižuje chuť na alkohol) a nemá žiadne psychofarmakologické efekty (používal sa pri liečbe črevných infekcií). Vlastne funguje ako užitočná pomôcka pre ľudí, ktorí chcú abstinovať, ale potrebujú akúsi "poistku", ktorá im umožní potrebnú abstinenciu dodržať. 

Disulfiram účinkuje ako inhibítor enzýmu pri požití alkoholu na neškodnú kyselinu_octovú. V tele sa hromadí medziprodukt, ktorý spôsobuje nepríjemné príznaky. Antabus v kombinácii s alkoholom vyvoláva výraznú reakciu a to ~ bolesti hlavy, pocity ťažkého dýchania, pocit tepla v hlave/začervenanie, mravenčenie v prstoch, búšenie srdca, nevoľnosť, zvracanie ... v_komplikovaných prípadoch môže dôjsť aj k úmrtiu v dôsledku útlmu dýchacieho centra!!! Liek teda funguje ako dvojitá ochrana: chemická (popísaná vyššie) i psychologická (vedomie, že pri požití alkoholu vzniknú popísané problémy, a teda nenapiť sa).

Pred liečbou antabusom je nutné komplexné vyšetrenie (odber krvi, moču, EKG a podobne), aby sa eliminovalo riziko zdravotných komplikácií. Niekedy sa absolvuje aj antabus-alkoholová reakcia v ordinácii. Až 12 hodín pred prvým použitím antabusu by sa nemal konzumovať alkohol!

Disulfiram sa z tela odbúrava pomaly (metabolizuje) a tak sa podáva z pravidla 1x za 6 dní. Doporučuje sa z terapeutického hľadiska, aby liek podávala neutrálna osoba a teda zdravotnícky personál a nie partner a podobne... Najlepšie je užívať liek po dobu 1 roka, minimálne však 6 mesiacov. Pri_zastavení ťahu pitia, môže byť liečba antabusom aj 2 mesiace, je to však výnimka. Účinky užívania lieku sa prejavujú ešte asi 1-2 týždne po liečbe. 

Antabus je v dnešnej dobe nahradzovaný novšími liekmi (na báze naltrexonu či acamprosate) a dostať ho tak len v niektorých lekárňach SVK..! Novšie lieky sa snažia priamo riešiť fyziologické procesy v mozgu, spojené so zneužívaním alkoholu.

[Poznámka: Z vlastnej skúsenosti a informácií užívateľov - pacientov, viem, že tieto sa dajú ľahko "prepiť"!!!]

Štúdie a skúsenosti lekárov vraj potvrdzujú až o 50% väčšiu úspešnosť udržania si abstinencie pri antabusovej liečbe a 60% zo vzorky skúmaných až po dobu 7 rokov. No, na výsledkoch úspešnosti sa vraj ale podielalo viacej faktorov, ako napr. dlhodobá liečba a iné...

Disulfiram sa tiež používa v liečbe kokaínovej závislosti a vo výskume pri liečení rakoviny či HIV.

*

Každý liek má však svoje vedľajšie účinky ~ menšie či väčšie, a tak najbezpečnejším i najúčinnejším liekom je len samotná, trvalá a celoživotná abstinencia!!!

Tou potrebnou "poistkou" môže byť radšej návšteva klubu abstinentov, AA, odborná literatúra a iné, proste, prísne dodržiavaný doliečovací proces..!

 

Info: ČR zakázala vývoz lieku

Zdroj: iNET

Späť