Šťastie (...je voľba)

24.11.2010 11:33

Keď ráno vstaneš, môžeš sa rozhodnúť byť šťastný

 

Tvoj lepší život začína dnes!

Užívaj si svoj život práve teraz, nemusíš čakať, pokiaľ bude všetko dokonale urovnané v tvojej rodine, alebo v tvojom podnikaní (práci), ani kým sa vyriešia všetky tvoje problémy...

Šťastie je voľba! Keď ráno vstaneš, môžeš sa rozhodnúť byť šťastný a užívať si ten deň, alebo sa môžeš rozhodnúť byť nešťastný a chodiť dookola so zatrpknutým postojom. JE TO NA TEBE!

Možno prechádzaš ťažkým obdobím, možno máš veľký problém na svojej ceste, a všetko to ti dáva dôvod, aby si bol nešťastný a znepokojený. Ale tým, že budeš nešťastný, nič sa nezmení k lepšiemu. Tým, že budeš negatívny a zatrpknutý, ani to nič nezlepší. Radšej by si si mal zvoliť, že budeš šťastný a budeš si užívať svoj život. Keď tak urobíš, nielenže sa budeš lepšie cítiť, ale aj tvojimi postojmi sa to pozitívne prejaví, v tvojom živote.

Denne máme ťažkosti, zápasy a výzvy.

Šťastím nie je to, aby sme jeden deň žili ’’ako v siedmom nebi’’ a na druhý deň, aby sme boli dole, porazení a v depresii preto, že máme problémy.

Užívaj si každý jeden deň vo svojom živote! Aby sa tak stalo, musíš sa prestať trápiť nad minulosťou. Prestaň si robiť starosti! Je dobré mať vyhliadku do budúcna, stanoviť si ciele, zostaviť rozpočty, urobiť plány, ale pozor, ak vždy žiješ v budúcnosti, nikdy si naozaj nebudeš užívať súčasnosť. Keď sa veľmi sústredíme na budúcnosť, často sme frustrovaní a neistí. Neistota zvyšuje stresovú hladinu a vytvára pocit neistoty. Ži pre dnešok, a zajtra pre zajtrajšok. Ale ak sa práve teraz trápime nad zajtrajškom, celkom iste budeme  frustrovaní a znechutení. Musíme sa naučiť žiť deň za dňom! Teda, aktom svojej vôle sa rozhodneme, že si začneme užívať život práve teraz.

Život je príliš krátky na to, aby sme si neužívali každý deň.

Nauč sa radovať zo svojej rodiny, svojich priateľov, svojho zdravia, svojej práce, užívaj si všetko vo svojom živote. Šťastie je rozhodnutie, ktoré urobíš, nie emócia, ktorú cítiš. Celkom iste sú obdobia v našich životoch, keď sa nám stávajú zlé veci, alebo sa veci nestanú tak, ako sme dúfali.

Ale práve vtedy musíme urobiť rozhodnutie, že budeme šťastní napriek našim okolnostiam. Mnoho ľudí žije v neustálom trápení. Vždy sú znechutení, frustrovaní, vždy majú nejaký druh problému, ktorý im bráni, aby boli šťastní. V noci nespia, sú ustarostení. Nemajú radi ľudí, s ktorými pracujú. Rozčúlia sa nad najmenšími vecami. Keď niečo nejde podľa nich, majú sklon stratiť kľud a sebaovládanie.

Je to nesmierne dôležité, že vieme, ako žiť život v pokoji. Ak to tak chceme robiť, potrebujeme byť flexibilní a ochotní urobiť nejaké úpravy. Keď sa dejú veci, ktoré nás normálne rozčuľujú, musíme si povedať: „Nie, nedovolím, aby mi to zobralo môj pokoj.“ „Nedovolím, aby som bol znechutený a podráždený.“ Rozhodujem sa byť šťastný.

Mnoho ľudí si ani neuvedomuje, že veľa z našich spôsobov správania, ktorými fungujeme v živote – naše postoje, vystupovanie – to je naučený návyk. Tieto zvyky sa formovali opakovaním počas rokov života. Ak sme roky žili tak, že sme sa skôr sústredili na to, čo je zlé, než na to , čo je dobré, potom nám tieto negatívne zvyky bránia užívať si život. Mnoho našich zvykov sme si osvojili od našich rodičov alebo od ľudí, ktorí boli okolo nás, keď sme vyrastali. Ak sa tvoji rodičia zamerali viac na to, čo je zlé, prežili svoj život v strese a znechutení, potom je tam určite tá možnosť, že aj ty si si osvojil niečo z tohto negatívneho myslenia. Dobrá správa je, že môžeš preprogramovať svoj ‘‘počítač‘‘! Môžeš sa zbaviť negatívnej mentality a rozvíjať zvyk šťastia. To znamená, že bez ohľadu na to, čo nám stojí v ceste, vždy môžeme mať úsmev na tvári J. Každé ráno by sme mali vstať nadšením ohľadom toho dňa, aj keď čelíme ťažkým, alebo negatívnym okolnostiam, potrebujeme sa naučiť zachovať si pozitívny postoj.

Šťastie nezávisí od našich okolností, závisí od našej vôle.

Je to voľba, ktorú urobíme! Sú ľudia, ktorí prechádzajú hroznými, či nešťastnými situáciami, avšak v tom čase ani nevidieť, že majú nejaký problém. Majú úsmev na tvári a dobrú správu na svojich perách. Iní v podobných situáciách, či v menej závažných – sú v zúfalstve, v depresii, znechutení a u-starostení. V čom je ten rozdiel? V tom, ako trénovali svoju myseľ! Niektorí si rozvinuli zvyk byť šťastnými – ľudia nádeje, dôvery, veria na lepšie. Druhí si rozvinuli myseľ – byť negatívnymi – sú ustarostení, frustrovaní a neustále sa sťažujú.

Ak si osvojíš zvyk byť šťastný, musíš sa naučiť relaxovať a ísť v tom prúde, namiesto začínajúcej frustrácie.

Každý deň je plný prekvapení a nepohodlia, a tak musíš akceptovať ten fakt, že nie všetko pôjde vždy tak, ako to chceš. Tvoje plány nepôjdu vždy tak, ako si si to naplánoval. Keď sa tak stane, urob rozhodnutie, že nedovolíš, aby ťa okolnosti znechutili. Nedovoľ stresu, aby ti ukradol tvoju radosť! Namiesto toho buď prispôsobivý a snaž sa vyťažiť čo najviac zo zlej situácie. Uvedom si, že len samotný výraz tvojej tváre, môže dať iným ľuďom nádej, lásku, či pochopenie. Odmietni zamerať svoje myšlienky na sebaľútosť. Trénuj svoju myseľ, zbav sa negatívnych, podmienených reakcií. Každý okolo teba sa môže sťažovať, ale TY môžeš nájsť v každej situácii to dobré.

Nauč sa byť spokojný s tým, čo máš. Premýšľaj o tom! Trénuj svoju myseľ, aby zostala v pokoji, teda, aby si sa pozeral na veci z jasnejšej stránky. Zameraj sa na dobro! Šťastie len tak na nás nepadne. Je to voľba, ktorú musíme urobiť. Myslieť pozitívne, to neznamená, že to prirodzene na nás prichádza, ale musíme denne robiť rozhodnutia. Naša myseľ, ak sa to nechá na ňu, sa často obracia k negatívnemu. Musíš si uvedomiť, že keď sa usmievaš, posielaš správu celému svojmu telu, oznamujúc mu, že všetko bude v poriadku. A tak JE NA TEBE, či si rozvinieš tento pozitívny postoj...

 

Joel Osteen; spracovalJozef ©2010 

Späť